Естетична ринопластика


Какво е ринопластика?

Ринопластиката е оперативна интервенция целяща естетичното моделиране на носа. Съществуват два основни метода, в зависимост от мястото на разрезите, през които стигаме до носния скелет, а именно открит и закрит (ендоназален) метод. Най често ползваме закрития метод. Това е изключително фина процедура, която се извършва през малки скрити разрези в ноздрите, които са невидими след заздравяване.Работи се ”на тъмно” без визуален контрол (най-често), което го прави много трудна за изпълнение. При открития метод се прави малък разрез по кожната ивица между ноздрите (така наречената колумела). При този способ остава малък и незабележим белег. Прилага се основно при реоперации или при операции за корекция след травма.

Какво точно се коригира с ринопластика?

Като цяло коригираме цялостно формата на носа. Премахва се” гърбицата “, стеснява се основата и върха на носа като се работи върху костно-хрущялния скелет. Поради фината структура и функционалното значение, основен приоритет е запазване на функционалността, както анатомично, така и физиологично.

Кога се вижда резултатът?

Резултатът се установява след сваляне на превръзката (гипсова лонгета), но окончателното оформяне е след 1-3 месеца, рядко по-късно.

Кои са подходящи кандидати за операция?

Подходящи кандидати са хора, които:
• Са силно мотивирани да бъдат оперирани
• Имат деформация на носа или естетичен дефект
• Претърпели са травма в миналото


На каква възраст може да се извърши?

Подходящата възраст е след окончателното приключване на растежа на носните кости, което е около 18годишна възраст, но това не важи ако се касае за реконструктивен проблем или такъв свързан със затруднение в дишането.

С каква упойка се работи?

Операцията се извършва с обща анестезия с продължителност 2-3 часа.

Има ли болки и какви са неприятните моменти за пациента?

Болка на практика няма, но са възможни отоци и кръвонасядания, които са значителни в първите 2-4 дни, след което отзвучават за 1-3 седмици.

Какво се случва след операцията?

Поставят се тампони в ноздрите за 2-4 дни и това е най-големия дискомфорт при тази операция. Гипсовата лонгета се носи 10 дни. На практика след този период пациента може да се върне на работа и в социалния живот.Не се позволява носенето на очила за срок около 1 месец.

Има ли рискове?

Както при всяка една оперативна намеса, така и при ринопластиката има риск от усложнения.

Липофилинг на лице

Какво е липофилинг?

Оперативен миниинвазивен метод с много широко приложение, получил своеобразен Ренесанс през последните години.Базира се на методика на Колман за липоскулптуриране чрез трансплантация на мастни клетки.

Има ли резултат пренасянето на мастни клетки?

Получените резултати са уникални особено в областта на лицето,където се наблюдава видимо “подмладяване”

С каква упойка се работи?

Извършва се с локална или обща анестезия в рамките на 1-2 часа.

Една процедура достатъчна ли е?

Най-често се налага повторение след около 3 месеца с оглед дълготраен резултат и поради това, че една част от трансплантираните клетки загиват.

Може ли да се съчетае с други техники?

Липофилинга се съчетава с други техники с голям успех и особено с фейслифтинг.

Има ли рискове?

Използват се собствени тъкани, което прави този метод абсолютно безвреден от тази гледна точка. Въпреки това съществуват някои общо хирургични рискове.

Аурикулопластика (корекция на ушната мида)


Какво е аурикулопластика?

Аурикулопластиката е оперативна процедура целяща корекция на деформацията на ушната мида, която е най-често вродена. Извършва се амбулаторно с местна анестезия.

След коя възраст може да се извърши?

Операцията е възможна след 6 годишна възраст, когато е оформен ушния хрущял.

Няколко думи за самата интервенция

Продължителността е около 2 часа. Извършва се пластика на ушния хрущял, с което се коригира наличния деформитет. Следоперативно се назначават обичайните обезболяващи медикаменти за 24 часа.

Следоперативен период

Носи се превръзка, която се сваля на 10 ден заедно с конците и след това до 30 ден от операцията се носи еластична лента.
Белегът е минимален и е скрит зад ухото.
При пациенти с неразвитие на ушния хрущял (агенезия) или частично неразвитие (микротия) или при травматични увреди се използват по-сложни оперативни техники за реконструкция.

Естетична блефаропластика

Какво е блефаропластика?

Това представлява оперативна процедура, която се извършва най-често амбулаторно, с локална анестезия и се понася много добре от пациентите. Цели да премахне белезите от стареенето на кожата, умората и отока (от различен характер), които се представят под формата на “торбички”. Това придава характерен вид на лицето и особено видимо и изразено особено в края на работния ден. Поради особености в анатомията на областта и поради възрастови и наследствени фактори, външни и вътрешни причини промените в клепачите се развиват сравнително рано.

Горна блефаропластика

Премахва излишната кожа на горния клепач и по този начин окото се “отваря”,отстранява излишната мастната тъкан,която херниира от пространството зад очната ябълка. При нужда се отстранява част от мускула,който е хипертрофирал.

Долна блефаропластика

Премахва излишната кожа, с което се изпъва отпусната кожа, а мастната тъкан, която херниира в областта се позиционира в нова позиция, целящо да изглади клепача и да възвърне младежкия му вид.
Тази техника за съхраняване, а не за отнемане на мастната тъкан е модерното разбиране на проблема и е “стандарт” при подобни операции.
С това се преодолява проблема със “скелетонизацията” на областта и дава гаранции за траен резултат.
Този метод е известен като”блефаропластика по Хамра”.
Трансконюнктивална блефаропластика
Процедура подобна на горните с това изключение, че касае само млади пациенти без наличие на кожен излишък.
Не се прави кожен разрез, а през малък отвор през конюнктивата се премахват излишните мастни натрупвания.

Липосукция на тялото

Какво е липосукция?

Миниинвазивна оперативна процедура, целяща да редуцира подкожната мастна тъкан чрез деструкция на мастните клетки с вакуум аспирация.

Под каква упойка се извършва?

Извършва се под обща или регионална анестезия с продължителност около 2 часа.

Няколко думи за процедуртата

През малки разрези 5мм с канюла по “мокрия“ способ (с инфилтриран специален разтвор) се аспирира излишната мастна тъкан от набелязаните зони
Важно е да се отбележи, че това не е метод за отслабване, а за контурно моделиране. Приложен при показания е прекрасен метод с отлични резултати.

Следоперативния период?

Следоперативно се носят еластични превръзки за 10 дни, еластично белъо за 1 месец. Конците се свалят на 7-10 ден.

Други методи?

Подобно на класическата техника с вакуум - аспирация е ултразвуковата липоаспирация,при която се ползва канюла с ултразвуков накрайник,свързана с апарат при което се получава деструкция на мастните клетки чрез ултразвук.

Пластика на коремната стена

Какво е абдоминопластика?

Оперативна процедура с продължителност около 4 часа. Извършва се с обща анестезия .
Представлява премахване на излишната кожа и мастна тъкан от корема.
При показания се извършва и пластика на коремните мускули.

Може ли да се съчетае с други интервенции?

Може да се съчетае с липосукция на съседни зони, с което се повишава ефекта от процедурата.

Има ли белези и къде са те?

Да има, като белега е ниско,в така наречената “бикини зона” и след време е минимален.

Кои са идеалните пациенти?

Представлява идеален избор при пациенти след екцесивно отслабване с прекрасен резултат.

Следоперативен период

Дренажите се свалят на 2-5 ден, носи се еластичен колан за 2 месеца и конците се свалят на 10-14 ден.


Липосукция на крайници

Какво е липосукция?

Миниинвазивна оперативна процедура, целяща да редуцира подкожната мастна тъкан чрез деструкция на мастните клетки с вакуум аспирация.

Няколко думи за процедурата

Извършва се под обща или регионална анестезия с продължителност около 2 часа. През малки разрези 5мм с канюла по “мокрия “ способ (с инфилтриран специален разтвор) се аспирира излишната мастна тъкан от набелязаните зони
Важно е да се отбележи, че това не е метод за отслабване, а за контурно моделиране. Приложен при показания е прекрасен метод с отлични резултати.

След операцията

Следоперативно се носят еластични превръзки за 10 дни, еластично белъо за 1 месец.Конците се свалят на 7-10 ден.
Подобно на класическата техника с вакуум-аспирация е ултразвуковата липоаспирация,при която се ползва канюла с ултразвуков накрайник,свързана с апарат при което се получава деструкция на мастните клетки чрез ултразвук.


Увеличаване размера на гърдите

Аугментация на гърдите представлява най-ефектната естетична процедура, която решава проблема на онази част от жените желаещи голям бюст.
Операцията се извършва с обща анестезия за около 2 часа, като пациента задължително престоява в клиниката за 24 часа под медицински контрол.
Самата процедура представлява повишаване обема на млечните жлези с помощта на импланти, пълни със силиконов гел(най-често), които се имплантират зад жлезния паренхим или зад големия гръден мускул.
Избора на импланта е много индивидуален и това се решава по време на консултацията с пластичния хирург, който отчита особеностите в анатомията на областта,наличие на асиметрия или деформация на гръдната стена, пaтоза на жлезата и желанието на пациента.
Мястото на поставяне на импланта се избира също индивидуално според съответните показания и противопоказания. Не е коректно да се твърди, че единствено и само подмускулното или поджлезното е най-добро. Разумния избор е индивидуалния.
Избора на подходящия обем на имплантите е в зависимост от диаметъра на ложето на бъдещата протеза и желанието на пациента. Роля играят и други фактори, но за окончателния избор е добре пациента да се вслуша в съвета на професионалиста, който е избрал .
Максималния обем не винаги води до максимален ефект, а не рядко довежда до неприятни усложнения.
Разреза, през който се се поставя импланта се разполага непосредствено в гънката под гърдата (най-често и с най-малко усложнения), периареоларно (oколо зърното) и под мишницата (аксиларно).
Има и четвърти достъп през пъпа, но той е само под ендоскопски контрол и за протези със салинен разтвор и е повече екзотика отколкото практика.
След протезиране на млечните жлези няма противопоказания за раждане и кърмене. Контрола на състоянието на млечните жлези след протезиране е възможен ехографски и мамографски и се препоръчва.
Поставянето на импланти е възможно не само с естетична цел, но и за реконструктивна при жени с ампутация на гърдата след злокачествини процеси, травми или вродени малформации.
Пациентите носят еластично белъо за 2 месеца и специален надгръден колан (само при подмускулно поставяне).
Конците се свалят на 7-10 ден.


Повдигане на гърди

Хирургична процедурура траеща 2-4 часа,понякога в съчетание с протезиране. В медицинската литература е известна като “мастопексия”.
Представлява премахване на излишната кожа и повдигане на цялата гърда.
Ефекта се дължи на промяна на формата и по-високото положение на ареолата,което придава “младежки” вид .
Съществуват много техники, но на практика за пациента е важно вида и големината на белезите следоперативно. Те са подобни при описаните при операциите за намаляване на размера.
Дренажи се носят за 2-4 дни, еластично белъо за 2 месеца, а конците се свалят на 10-14 ден.
Обичайно операцията се понася много добре от пациентите.


Операции при гинекомастия

Какво е гинекомастия?

Гинекомастията не е заболяване, а по-скоро козметичен проблем в основата, на който стои разрастване на жлезно- мастна тъкан в гръдната област на мъжете. Получават се гърди, подобни на женските, които в някои случаи могат да са силно изразени.

На какво се дължи?

Нерядко гинекомастията се дължи на причини от болестен характер, затова при диагностициране на това състояние би трябвало да се отхвърли подобна причина.

Какво представлява лечението?

Лечението е оперативно чрез малък разрез се премахва хиперплазиралата тъкан или чрез липосукция (класическа или ултразвукова) през един или няколко мини отвърстия. се аспирира нужния обем.
Няколко думи за операцията
Продължителността е 1-2 часа, извършва се с локална или обща анестезия. След няколкочасов престой пациента напуска клиниката, като се препоръчва носене на еластична превръзка за 10 дни и еластичен колан за 30 дни.


Намаляване размера на гърдите

Какво е редукционна мамапластика?

Оперативна процедура траеща 2-4 часа, често много трудна за изпълнение и изискваща опит и професионални умения от страна на оператора.
Съчетава се и с повдигане на гърдата и позициониране на ареолата по-високо.
Това придава по-естетичен вид на гърдите, поради това, че се ликвидира увисването и се постига нова по-красива форма.

Няколко думи за интервенцията

Съществуват много оперативни техники, които са съобразени с различните видове гърди,но общо за пациента се свеждат до такива, след които се образуват белези тип”котва” и такива с вертикален и параареоларен белег (белег около ареолата).
Всичко това се преценява индивидуално с избрания пластичен хирург и решението се взима заедно след внимателна преценка.

След операцията

Следоперативно се носят дренажи за 2-4 дни,конците се свалят на 10-14 ден и се носи еластично белъо за 2 месеца.
Обичайно операцията се понася добре от мотивираните пациенти.