no image featured imageBotox

Нервно-паралитичното вещество ботокс, съдържащо невротоксина на ботулиновия бактерии (отровата ботулинум А, както е официалното му название) напоследък е най-популярното средство за третиране на бръчки в козметичната индустрия.

Открит е през 1822 г., но едва от 1968 г. се употребява за медицински цели върху човека и постепенно става известен с името ботокс. От 1978 г. се прилага в офталмологията за лечение на кривогледство при деца, при блефароспазъм, в неврологията при лицев хемиспазъм, тортиколис и др.

От 1992 г. се използва с голям успех за третиране на мимическите бръчки на лицето, както и при едно рядко, но неприятно състояние, наречено хиперхидроза.


Инжектирането на ботокс парализира временно някои лицеви мускули, като прави невъзможно съкращаването им за известен период от време. Така възпрепятства образуването на нови и задълбочаването на вече съществуващите бръчки.

Ботокс се прилага в случаите, когато трябва да се изгладят мимическите бръчки по лицето и шията, за по-младежки вид и излъчване. Освен това ботокс контролира и нежеланото изпотяване по лицето и най-вече по челото. Особено успешно се оказва приложението му за изглаждане на бръчките между веждите, около очите (т. нар. пачи крак), около устните. В състояние е да промени общата визия на лицето като заличи уморения вид.

Препоръчително е ботокс да се използва при пациенти над 30-годишна възраст. Самата процедура не е болезнена и се усеща само леко бодване след първата инжекция.

Манипулацията с инжектирането на токсина трае от 5 до 10 минути, ефектът от нея се проявява след 2 - 5 дни и първоначално продължава около 6 месеца. След повторно третиране времетраенето му се удължава.

Средното време за възстановяване след инжектирането с ботокс е 24 - 48 часа.

Няма ограничение на процедурите с ботокс. Може да ги правите цял живот, но не е препоръчително да си инжектирате токсина на едно и също място, повече от два пъти в годината.

Инжекциите с ботокс могат да помогнат и при козметични операции, които по принцип изискват хирургическа намеса.
При правилното му приложение и при съответните показания този метод има прекрасни резултати. Инжектирането на ботокс може да стане и в областта на подмишниците, като по този начин се блокира за няколко месеца секрета на потните жлези.
Запознайте се с информираното съгласие, което ви дава допълнителна информация относно самата процедура и евентуалните рискове. Това ще е и информираното съгласие, което ще подпишете преди прилагането на процедурата.

Дермабразио

Какво е дермабразио?
Метод, чрез който с помощта на апарат механично се отнема част от повърхностната част на кожата и по този начин се премахват или минимализират белези, малки бръчки, дефекти или дисхромии.

Извършва се с местна или обща анестезия.

След процедурата се нанася разтвор, който образува черна кора и така образуваната ранева повърхност заздравява след около 10-12 дни.

Новата кожна повърхност е розова, фина и гладка.

Третираните участъци не трябва да се излагат на слънце за около 3 месеца, затова процедурата е подходяща през зимните месеци. Уместно е приложение на УВ протектори .

PRP – Plate Rich Plasma в естетиката

Какво е PRP?

Богата на тромбоцити плазма или PRP (Platelet Rich Plasma) е субстанция, която се получава след обработване на кръвта. Най-просто казано, това представлява плазма (течната част на кръвта) с висока концентрация на тромбоцити. Именно това е в основата на плазмотерапията, която има приложения в различни области на медицината. Тъй като се взима собствена кръв от пациента, методът се счита за автоложен.

Каква е основната идея?

Природата е предприела мерки, като е въоръжила телата ни със структури и механизми, както за защитата и превенцията от вреди, така и за възстановяването от причинени вече щети. След нараняване от различни агенти, организмът започва борба за овладяването на състоянието и защита на живота, както на всяка клетка, която може да бъде спасена, така и за целия организъм. Възстановяването става чрез сложни механизми, като тялото се стреми да постигне състояние, максимално възможно близо до това преди нараняването. Едно от оръжията на тялото са тромбоцитите, които циркулират в кръвта. Това са малки клетки, които съдържат множество разтежни фактори (EGF, PDGF, TBG, IGF, KGF, VEGF). Освен, че играят основна роля в кръвосъсирването, тези клетки са изключително важни и за регенерацията на клетките и тъканите.

Както всичко гениално, така и идеята на PRP е проста,но брилянтна:

Щом в тялото ни има фактори, които стимулират регенерацията, защо да не увеличим концентрацията им в желаните от нас области? А какво по-хубаво и безопасно от ползването за тази цел на фактори, взети от самият организъм?

На базата на тази гениална идея, още в началото на 90-те, пластични хирурзи, лицево-челюстни хирурзи и стоматолози започнаха да експериментират с тромбоцитите чрез обработване на кръвта за добиване на субстанция, богата на растежни фактори. Ефикастността доведе до развитие на метода, разясняване на редица процеси и широкото му прилагане.

Толкова ли е елементарно?

В никакъв случай! Идеята, от която е роден методът, не е сложна, но механизмът му на действие и приготвянето на субстанцията са доста сложни. Днес PRP терапията е резултат на дългогодишни проучвания, научни и технологически разработки. Самата процедура вече не е трудна, като разработката на консумативи я улесни, а едновременно с това повиши и ефективността на метода.

При кои случаи се прилага?

Днес PRP-терапията има множество приложения, както терапевтични, така и естетични. Областите на медицината, в които се ползва са: ортопедия и травматология, лицево-челюстна хирургия, гинекология, УНГ, дерматология, пластична хирургия, гнойно-септична и коремна хирургия и др.

Кога се прилага за естетични процедури и с каква цел?

Приложението на PRP в естетичната медицина се базира на факта, че разстежните фактори, освободени от тромбоцитите имат следните качества:

- повишават производството на колаген и еластин, като въздействат на мезенхимните стволови клетки за тяхното диференциране във фибробласти, едновременно и на съществуващите вече такива, стимулирайки ги да произвеждат тези субстанции.

- освен върху фибробластите, растежните фактори стимулират миграцията, деленето и диференцирането на множество други клетки, и производството от тях на редица субстанции и ензими.

- стимулира образуването на нови кръвоносни съдове, с което спомага в подобряване на микроциркулацията на кожата.

Всичко това води до тъканна регенерация и подмладяване, като се повишава значително качеството на кожата.

На кои зони може да се приложи?

Принципно може да се приложи на всякъде, като на пример:

- околоочния контур

- чело

- бузи и средна част на лицето

- шия

- деколте

- горна част на ръцете

Доказан е уникалния ефект при косопад, като прилагането на PRP спира процеса на отпадане на косъма и подобрява качеството на космите като цяло.

Кои възрасти са подходящи?

Когато говорим за приложение на терапията с цел подмладяване, тя може да се ползва от 25 до 80 годишни пациенти, като естествено най-добри резултати се виждат при по-млада възраст, именно до 55 години.

Няколко думи за самата процедура?

Подготовката за процедурата е бърза. Консумативите са стерилни и индивидуални за всеки пациент. Взима се минимално количество кръв (около 10 мл) в специална епруветка, която съдържа вещества спомагащи разделянето на плазмата от клетките. Така след центрофугиране за 5-8 минути се получават 3 фракции: 1. фракция, на еритроцитите, 2. бедна на тромбоцити плазма, 3. т. нар. „buffy coat”-фракция, богата на тромбоцити. Именно в последната се намира плазма с 8 пъти по висока концентрация на тромбоцити от обикновенната венозна кръв. Така приготвената субстанция се инжектира в дълбоките и средни слоеве на кожата, по същия начин, както обикновена мезотерапия. При контакта си с молекулата на колагена в екстрацелуларния матрикс, тромбоцитите се активират и започват да секретират растежни фактори чрез т. н дегранулация

Какви са рисковете?

Рисковете от метода са обикновенно леко подуване и зачервяване, което преминава до 24 часа. Рядко се получават синини, поради засягане на кръвоносни съдове от убожданията. Те може да изчезнат до седмица-10 дни. Приложението на мезотерапия, приготвена от собствената Ви кръв, гарантира абсолютната безопасност на метода, без рискове от алергични реакции и пренос на заболявания по кръвен път.

Колко приложения предпоръчвате?

Принципно се препоръчват 3 процедури с интервал от 4-6 седмици.

Какво да очаквам?

Резултатът се вижда около 3 седмици след първото приложение. Той става все по добър през следващите месеци. Подобрява се значително качеството на кожата, като се променя текстурата и плътността й. При хора с по-тежко увреждане на кожата от слънчевите лъчи, тютюнопушене, употреба на алкохол, наличие на дълбоки бръчки и по-напреднала възраст може да се наложат повече процедури. Подържането на ефекта изисква приложение на терапията еднократно на всеки 6 месеца. Всички статистики до момента сочат видимо намаляване на финните бръчки, добра хидратация на кожата , подобрена здравина и еластичност.

Кой са предимствата?

Освен безопастността на метода и доказаната му ефективност, продължителността от него е най-дългата от всички останали познати методи.

Какви консумативи ползвате?

Работим с консумативи на Regenlab, която е швейцарска компания производител, с гарантирано високо качество на продуктите. Освен производството на консумативите, същата компания инвестира постоянно в нови проучвания и разработки за усъвършенстването на методиката ,и нови приложения.

Какви други приложения има метода освен естетиката?

Метода се прилага с огромен успех при лечението на хронични рани, подобряването на цикатрикси, третиране на хронични болки, тендовагинити, при зъбни импалнти др.

Какво представляват филърите?

Пълнителите, или филъри, са материали за инжектиране, които се използват за различни естетични корекции, като попълване на бръчки, уголемяване на устни, моделиране на белези и др. Основната им съставка е хиалуроновата киселина, която е естествена съставка на човешкото тяло.

Кога се ползват?

Най-често филъри се използват за попълване на назолабиалните гънки (от външния край на ноздрата до външния ъгъл на устните), зоната около устните (периорални бръчки), самите устни, бръчки в областта на бузите и марионетните бръчки (те се разполагат между ъгъла на устните и долната челюст, подчертавайки спадането на устните ъгли на долната устна). Също така с филърите се попълват белези от акне, хлътналите зони под очите, повдигат се бузи и вежди, моделират се скули.

Няколко думи за процедурата

Преди терапията се провежда консултативен преглед, за да се уточни подлежащият на третиране проблем и методът за неговото отстраняване. Понякога се налага комбинирането на различни филъри или комбинирането им с друг вид терапия, например инжектиратето на ботулинов токсин или мезотерапия. След което лицето се почиства от грима, кожата се дезинфекцира най-често с 70% спирт, нанася се обезболяващ крем или се прилага инжекционна упойка, особено при третиране на устните и зоната около тях. Процедурата се извършва като продукта се инжектира в дермата чрез серия от инжекции. Терапията отнема около 20-30 мин. и клиентите могат веднага да се завърнат към изпълнението на техните ежедневни задължения. Понякога са необходими леки докорекции след около 2 седмици за постигане на оптимален резултат.

Кога се вижда ефектът?

Ефектът е видим веднага след поставянето на филъра, но финалният резултат е видим на 10-ия ден. През този период трябва да се приема по-голямо количество вода, тъй като хиалуроновата киселина поема допълнително количество влага. Непосредствено след инжектирането ефекта е засилен, поради наличието на отток, който постепенно изчезва за няколко дни.

Странични ефекти

Видът на страничните ефекти зависят от вида на използвания продукт и уменията на лекаря. Най-честите от тях са временни като зачервяване, оток и хематоми (синина), които изчезват спонтанно след няколко дни.
Резултатите са дълготрайни - 9-12 месеца.

Запознайте се с информираното съгласие, което ви дава допълнителна информация относно самата процедура и евентуалните рискове. Това ще е и информираното съгласие, което ще подпишете преди прилагането на процедурата.