no image featured imageКакво е блефаропластика?

Това представлява оперативна процедура, която се извършва най-често амбулаторно, с локална анестезия и се понася много добре от пациентите. Цели да премахне белезите от стареенето на кожата, умората и отока (от различен характер), които се представят под формата на “торбички”. Това придава характерен вид на лицето и особено видимо и изразено особено в края на работния ден. Поради особености в анатомията на областта и поради възрастови и наследствени фактори, външни и вътрешни причини промените в клепачите се развиват сравнително рано.


Горна блефаропластика
Премахва излишната кожа на горния клепач и по този начин окото се “отваря”,отстранява излишната мастната тъкан,която херниира от пространството зад очната ябълка. При нужда се отстранява част от мускула,който е хипертрофирал.
Долна блефаропластика
Премахва излишната кожа, с което се изпъва отпусната кожа, а мастната тъкан, която херниира в областта се позиционира в нова позиция, целящо да изглади клепача и да възвърне младежкия му вид.
Тази техника за съхраняване, а не за отнемане на мастната тъкан е модерното разбиране на проблема и е “стандарт” при подобни операции.
С това се преодолява проблема със “скелетонизацията” на областта и дава гаранции за траен резултат.
Този метод е известен като”блефаропластика по Хамра”.
Трансконюнктивална блефаропластика
Процедура подобна на горните с това изключение, че касае само млади пациенти без наличие на кожен излишък.
Не се прави кожен разрез, а през малък отвор през конюнктивата се премахват излишните мастни натрупвания.